rwanie, Papier rozdarty, czyli o rwaniu papieru.

Potrzebujesz jakiegoś tchnienia nowości w swoich projektach? Proponuję spróbować z podartymi krawędziami papieru. Niezależnie od tego czy tworzysz kartki, albumy, czy też prace scrapowe np. LO. Rwany papier dodaje nową i ciekawą fakturę, a także dodatkową przestrzeń w do Twojej pracy.

Na dobrą sprawę rwanie papieru wydaje się proste. Jednak istnieją pewne techniki i sztuczki dzięki którym Twoja praca będzie zachwycająca i interesująca. Czasem samo wydarcie krawędzi papieru podkładowego pod zdjęciem wystarczy aby je podkreślić. Warto o tym pomyśleć.

Podartego i rwanego papieru używa się głównie w takich stylach jak shabby shic i vintage. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie żeby używać papieru z rwaną krawędzią w projektach bardziej współczesnych i minimalistycznych pracach.

 

Po pierwsze musisz wiedzieć jak wytwarzany i zbudowany jest papier. Wtedy łatwą decyzją okaże się jakiego papieru najlepiej używać do przedarć.

Papier wykonany jest z włókien organicznych np. drewna, które są odwadniane, prasowane i suszone. Im drobniejsze włókna, tym gładszy i bardziej zwarty papier. Podczas cięcia papieru nożykiem, nożyczkami, trymerem czy gilotyną te małe włókna praktycznie nie są widoczne. Kiedy rwiesz papier włókna te uwidaczniają się w zależności od tego jak są grube.

 

Ważne też jest jaki rdzeń ma papier. W przypadku papierów jednokolorowych jest to zazwyczaj ten sam kolor co na zewnątrz. Natomiast papiery drukowane mają zazwyczaj biały rdzeń.

Warto w tym miejscu wspomnieć o papierach z serii Core’dinations, które mają wiele rodzajów zaskakujących rdzeni w sobie. Są czarne z kolorowym środkiem, są kolorowe z kraftowym środkiem, są intensywnie kolorowe z pastelowym środkiem, itp.

W zależności od tego jakiego papieru użyjesz takie uzyskasz krawędzie. Zupełnie inną teksturę będzie miał karton, tektura, tapeta, kalka, papier czerpany, papier ryżowy czy papier akwarelowy itd.

 

Sposoby darcia papieru:

Najprościej skorzystać z linijki. Na rynku są nawet specjalne linijki z różnymi kształtami, które służą do rwania papieru. Krawędź przy takiej technice będzie łagodnie postrzępiona, a włókna nie będą mocno widoczne.

Możesz też rwać papier wzdłuż uprzednio wykonanego zagięcia. Krawędź będzie podobna jak przy rwaniu z użyciem linijki. Jednak w tym sposobie mogą się zdarzyć niekontrolowane odsunięcia od zaplanowanej linii.

Kolejnym sposobem jest rwanie po śladzie wodnym. Zaznaczasz namoczonym patyczkiem kosmetycznym linię na papierze. Zamiast patyczka możesz oczywiście użyć pędzelka. Odczekaj chwilkę aż papier wchłonie wodę. Następnie delikatnie wzdłuż tej linii rozerwij papier. Włókna dość nieregularnie się ciągną, dzięki czemu uzyskasz bardzo ciekawy efekt.

Oczywiście poza tymi wszystkimi sposobami można iść na tzw. żywioł i rwać papier w sposób niekontrolowany. Szerokość poszarpanej krawędzi i efekt uzależnione będą od kąta pod jakim będziesz trzymać odrywany papier. Ja osobiście uwielbiam ten sposób!

Jak widać poniżej ja często wykorzystuję czwartą opcję.

 

Jeśli boisz się rwać papier, a podobają Ci się poszarpane krawędzie możesz skorzystać z postarzacza do papieru. O tym jak postarzać papier pisałam już jakiś czas temu. Wspominałam tam też o tuszowaniu brzegów. Tuszowanie możesz wykorzystać do zaakcentowania rozdarć, jeśli białe krawędzie są dla Ciebie zbyt jaskrawe. Ja takie lubię.

Na koniec mała podpowiedź: Jeśli robisz ramkę wokół zdjęcia musisz pamiętać, aby zaplanować dodatkową przestrzeń na ewentualne zmiany. W ten sposób, jeśli nie będziesz zadowolona z efektu zawsze możesz coś poprawić.

 

Ja osobiście lubię przedarcia i szarpania w swoich pracach. Ten efekt daje unikalny wymiar w twórczości papierowej. A Ty lubisz stosować ten sposób zdobienia? Może znasz jeszcze jakieś ciekawe sposoby na przedarcia? Daj znać w komentarzu, chętnie dowiem się czegoś ciekawego

1 komentarz

  1. rwanie, Papier rozdarty, czyli o rwaniu papieru.

    Kapitalne porady, serdecznie dziękuję !

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.